Chutnala nám, i v Texasu

14.5.2019 12:39:00

     Po delší době jme ochutnali ve Viničním altánu vína ze známé vinařské obce na „kopečku” - Vrbice. A to díky Miroslavu Bočkovi, který k nám přivezl k přechutnání deset vín ze svého rodinného Vinařství Bočko, všechna zemská. Kromě šesti bílých nás čekalo jedno růžové a dvě červená.
      Vstupním vínem byl Ryzlink vlašský 2017, suché víno se šťavnatou kyselinou (7,3 g/l). Ve vůni ovocný, lehce kořenitý. Chuť ovocně-kořenitá, šťavnatá a pikantní.
      Následovalo Veltlínské zelené 2018, rovněž suché víno s malinko vyšším alkoholem (13 %), které vonělo po kořenitém světlém ovoci se stopou bílého pepře a vzdálených tónech mandlí. Chuť téměř identická, šťavnatá a pikantní.
      Müller-Thurgau 2018, čerstvě ověnčený zlatou medailí z mezinárodní vinařské soutěže v Texasu opravdu nezklamal. Suché víno s lehkým „zbytkem” (4,6 g/l) nabídl příjemnou ovocně-květinovou vůni. Stejně tak v lehounce kořenité, šťavnaté a pikantní chuti. Asi nejlepší „milerka”, kterou jsme letos ve Viničním altánu ochutnali.
      Velmi pěkný byl také suchý Sauvignon 2018 (stříbro z Texasu) se stylovou „sauvignonovou" vůní po světlém ovoci, černém rybízu, černém bezu a jemném grepu. Také chuť bylo adekvátní vůni, včetně lehce nasládlých (5,5 g/l zbytkového cukru) grepovitých tónů v závěru na patře.   Příjemné bylo šťavnaté a měkce pikantní tělo.
      Chutnalo mi také hezky pikantní Rulandské šedé 2018, polosuché víno s kyselinou na úrovni 7 g/l. Lehounce narůžovělá barva, ve vůni nazrálé světlé ovoce, jemně minerální. Stejně tak v lehce nasládlé chuti, trochu zakulacené a měkce pikantní. Víno potřebuje ještě nějaký ten měsíc ležet v láhvi.
      Stříbrem z Texasu se mohl pochlubit Tramín červený 2018, víno na hranici polosuchého a polosladkého. Krásná, klasická tramínová vůně - jemné růže a exotické liči. Chuť ovocně-květinová, nasládlá, šťavnatá a měkce pikantní.
      Medailovým vínem z Texasu (bronz) byla také Frankovka rosé 2018, polosuché víno s bohatou vůní tmavé lesní směsi. V ovocité chuti plné, šťavnaté a pikantní. Osvěžující „růžovka”!
      Prvním červeným byl Modrý Portugal 2017 s pěknou vůní vyzrálých tmavých peckovin s lehounkou živočišnou stopou (kůže). Chuť ovocná, lehounce kořenitá s jemnými vanilkovými tóny. Víno zrálo rok v použitém bariku.
     Druhým červeným byl Cabernet Moravia 2016 s vůní po tmavém ovoci s lehce živočišnými tóny. V chuti kořenité tmavé ovoce s jemnými „zelenými” tóny (paprika) a pikantní koncovkou. Oproti Portugalu méně vstřícné, trošku hrubší víno. Také toto víno zrálo v použitém sudu (18 měsíců).
      O závěrečnou osvěžující tečku se postaralo polosuché bílé perlivé víno Frizzante 2018. Bohatá ovocná vůně, jemně minerální. V příjemně perlivé chuti bylo víno lehounce nasládlé, šťavnaté a měkce pikantní. Milý závěr za pěknou prezentací výborných vín velmi sympatického vinaře z mé oblíbené Vrbice. Doufám, že nebude poslední.
      Téměř kompletní „vrcholový tým” ocenil vína vrbického vinaře takto:
Sauvignon 2018 a Tramín červený 2018 - 8,9 bodu (z 10 možných), Müller-Thurgau 2018, Rulandské šedé 2018 a Frankovka rosé 2018 - 8,8 b., Modrý Portugal 2017 - 8,7 b., Veltlínské zelené 2018, Cabernet Moravia 2016 a Frizzanté 2018 - 8,5 b., Ryzlink vlašský 2017 - 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist