Krásná, nejen sladká Tokaj

4.12.2017 7:00:00

     Hned v úvodu musím sdělit, že problém jsem měl pouze s názvy ochutnávaných tokajských vín, nikoliv s jejich kvalitou. MUDr. Dana Chvátalová, která vína dováží prostřednictvím své firmy Vinarka.cz, nám představila deset vín - suchých polosuchých, polosladkých i sladkých. A jako vždy jsem měl pocit, že sladká vína nebyla tak sladká, a suchá zase tak moc suchá. To se mi vždy líbí!
      Zahájili jsme samozřejmě těmi suchými. Nejprve to byl Tokaji Furmint János Aldás 2014 z vinařství Bene. Ve vůni sušené světlé ovoce s jemnými minerály. V chuti vyzrálé světlé ovoce a sušené plody včetně hrozinek. Jemně nasládlé, příjemně pitelné víno s měkce pikantní koncovkou.
      Formálně ještě suché víno Tokaji Birtokbor 2013 z vinařství Majoros s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (8,6 g/l a 8,2 g/l) vonělo po přezrálém světlém ovoci a květinách s lehounkým závanem petrolejových tónů. V chuti výrazná aromatika jižního ovoce s přídavkem jemných minerálů. Tělo lehounce nasládlé, šťavnaté a pikantní.
      Tokaji Furmint 2012 z vinařství Sajgó bylo polosuché a vonělo po vyzrálém ovoci a hrozinkách v jemném minerálním závoji. V chuti ovocně-minerální, nasládlé a lehounce bylinné víno s měkce pikantním závěrem.
      Poloslasdké, ale pociťově spíše polosuché bylo Tokaji Hárslevelû félédes 2014 z vinařství Kiss. Příjemná vůně světlého ovoce a lipového květu. V chuti lehce nasládlé. Chuť ovocně-lipová s měkce pikantním závěrem.
      Následovalo pro mne víno s nejlepším poměrem cena/výkon - Tokaji Sárgamuskotály félédes 2012 z vinařství Sajgó. Polosladký Muškát žlutý voněl po meruňkách, hrozinkách a jemných oříšcích. V chuti převládalo sušené ovoce, hrozinky, lipovina, ale také jsem cítil lískové oříšky.
      Ale o malinko více mi chutnal Tokaji Szamorodni édes 2006 z vinařství Bene, sladké, pociťově spíše polosladské víno. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, sušené plody a kupodivu i jemné petrolejové tóny. V chuti sladší, ale pikantní sušené ovoce včetně hrozinek. Potěšila elegantní a delší koncovka.
      Nejvíce ze všech prezentovaných vín mi chutnalo Tokaji Bárka cuvée 2014 z vinařství Bene - sladké víno s příjemnou kyselinkou (téměř 7 g/l). Ve vůni citrusy, sušené ovoce a jemné minerály. Chuť výrazně nasládlá, lahodná a šťavnatá. Převládalo sušené ovoce s jemným minerálním „štychem” v delší koncovce.
      Víno z nejhůře vyslovitelným jménem - Tokaji Kövérszôlô Késöi Szüretelésű (ročník 2013 z vinařství Kiss) mi chutnalo nejméně. Víno z odrůdy Kövérszôlô bylo výrazně sladké (88 g/l zbytkového cukru), s nižší kyselinou (5,1 g/l), a vonělo po sušeném ovoci, hrozinkách a jemné lipovině. Ve sladké chuti identické, ale poněkud ploché a málo pikantní.
      Něco jiného bylo víno s obdobně těžko vyslovitelným názvem - Tokaji Szingli Késöi Szüretelésű - z ročníku 2009 (vinařství Sajgó). Opravdu sladké víno (92,6 g/l zbytkového cukru. Ve vůni hodně vyzrálé světlé ovoce s převahou sušených plodů, včetně hrozinek, a s náznakem citrusů. V chuti velmi nazrálé světlé ovoce, šťavnaté a pikantní, pociťově opravdu méně sladké.
      O závěrečnou tečku se postaralo Tokaji Hárslevelû Késöi Szüretelésű 2015 z vinařství Sajgó. Výrazně sladké víno s vůní sušeného ovoce, jemných medových tónů a oříšků. V chuti sladké, uhlazené sušené ovoce, decentně minerální a také málo pikantní.
      Téměř kompletní „vrcholový tým” hodnotil tokajská vína takto:
Tokaji Bárka cuvée - 9,2 bodu (z 10 možných), Tokaji Szingli Késöi Szüretelésű 2009 a Tokaji Szamorodni - 9,1 b., Tokaji Sárgamuskotály - 9 b., Tokaji Hárslevelû Késöi - 8,9 b., Tokaji Birtokbor, Tokaji Furmint a Tokaji Kövérszôlô Késöi - 8,8 b., Tokaji Furmint János Aldás a Tokaji Hárslevelu félédes - 8,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist