Novinky

Pinotová krása z Mělníka

16.1.2019 8:13:00

Mělnická vína ze svého vinařství přijela po roce opět představit paní Bettina Lobkowicz. Ale tentokrát je převážně prezentoval mladý sklepmistr Jonáš Grepl. Přitom za vstřícného „dohledu” majitelky vinařství. Ochutnali jsme deset vín - dva sekty, pět tichých bílých vín a tři červená. A to z ročníků 2014 až 2018. Zahájili jsme novinkou ve Viničním altánu, sektem Bettina Lobkowicz Ryzlink rýnský brut, vyrobeným... Celý článek

Vydařená premiéra: Dog in Dock

14.1.2019 7:00:00

Po necelém týdnu ve Viničním altánu další vinařství z Veselí nad Moravou. Tentokrát jsme díky Tomáši Zbořilovi (před lety prezentoval u nás vína právě z předchozího Zarazického vinařství) ochutnal deset vzorků z Vinařství Dog in Dock. Trochu netradiční název i etiketa, ale vína většinou výborná. Tomáš se v Zarazicích v uplynulých letech pěkně vyškolil, a premiéra ve Viničním altánu se velmi vydařila. Můžeme si jen ... Celý článek

VICAN rodinné vinařství (Bulhary u Mikulova).Pozvánka na ochutnávku vín

10.1.2019 9:41:00

Po skvělé loňské prezentaci se můžete po roce opět potěšit víny z poměrně nového, ale opravdu špičkového rodinného vinařství na Pálavě se sídlem v Bulharech u Mikulova. Ve Viničním altánu Vás očekáváme ve čtvrtek 17. ledna v 18.30 hod. VICAN rodinné vinařství (Bulhary u Mikulova) Špičkové vinařství se sklepy v Bulharech a s více než 20 ha... Celý článek

Po pauze opět vinná radost

7.1.2019 8:11:00

Po čtyřech letech jsme měli možnost ochutnat vína ze Zarazického vinařství ve Veselí nad Moravou. Přiznám se, že v tomto období jsem tamní vína nejenže neochutnal, ale dokonce jsem měl obavy, že někdejší vinařská hvězdička na moravském nebi smutně pohasla. Naštěstí se tak nestalo, a tak nám sklepmistr vinařství Pavel Holek představil tucet vzorků ze zarazického sklepa, a to z ročníků 2015 až 2018. Celkem deset bílých, jedno růžové a jedno červené... Celý článek

Společenský klub

Alsasko – spíše v aromatickém stylu

6.4.2011 12:50:00

Alsaská vína jsme v počtu větším než jedno ve Viničním altánu ještě neochutnávali. Tentokrát jich bylo sedm, a k tomu navíc dva sekty známé burgundské firmy, jen s poněkud utajeným původem hroznů. Jiří Čáp z dovozní společnosti Víno Plus, s.r.o. nám představil produkty alsaského rodinného vinařství Louis Sipp, které patří mezi nejznámější v této stylem spíše „německé“ vinařské oblasti Francie.

„Předskokanem“ byl již zmíněný sekt Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut. Jednoduchý, ovocný, se středně bohatým perlením, vyráběný metodou charmat. Osvěží, ale za stejnou cenu jsou již k mání moravské sekty, navíc vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi - a lepší.

Prvním ze sedmičlenné vinné rodinky Sippů byl Sylvaner 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehce minerálním závojem. V těle bylo sylvánské zaoblené, plnější, až jemně máslové. V dochuti jemně pikantní a uhlazenější. Méně živé a svěží, ale s bohatší a elegantní strukturou.

Louis Sipp Pinot Blanc 2008 byl ve vůni, lehce máslový a výrazně bohatší (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné, prakticky identické, hezky zakulacené s příjemnou dochutí, v níž vyniká měkce pikantní, ovocitý ocásek.

Ještě vzácnější než samotná alsaská vína je ve Viničním altánu přítomnost odrůdy Auxerrois. Námi ochutnávaná byla z ročníku 2009 a své tradiční vlastnosti nikterak nezapřela. Ve vůni příjemné ovocité tóny (obdobné jako u Pinot Blanc). V těle pak ještě kulatější, lehce nasládlé s jemnou pikantností a uhlazeným závěrem. Víno s mazlivým stylem, který u našich vín není tak častý. Ale chybí my šťavnaté tělo a pikantnost.

Pro mne vrcholem večera byl Louis Sipp Riesling 2007. Víno s výraznou vůní světlého ovoce (především meruňky) a s lehce minerální stopou, která dává tušit brzký příchod „petrolejových“ tónů. V chuti suché, výrazně ovocité s pikantní kyselinou. V dochuti jen náznak medu a květin, ale také signál, že známá „petrolejová“ dochuť udělala již první krůček i do těla toho výborného a stále velmi svěžího vína.

Alsaský závěr byl ve znamení tří spíše aromatických odrůd, což možná trochu rozmrzelo nás, milovníky tamních ryzlinků. Louis Sipp Muscat 2009 nabídlo plnou, ale spíše jemnou vůni zralého hroznu se špetkou muškátových květů. V chuti převládaly nasládlé citrusy, možná kombinace pomerančů, mandarinek a grepu. Zakulacené, malinko nasládlé víno s jemnou pikantností na patře.

Louis Sipp Pinot Gris bojoval o mou přízeň s ryzlinkem. Ve vůni hodně nazrálé jižní ovoce, meruňka, citrusy, ale také zpočátku zřetelný živočišný závan. V chuti velmi bohaté a plné víno, macaté s lehce nasládlou koncovkou. Opravdová elegance...

Závěrečným pozdravem z Alsaska byl tamní, jistě proslulý Gewürtztraminer - tento z ročníku 2009. V mnohovrstevné vůni můžete cítit nazrálé světlé ovoce (například meruňku), ale také jemné čajové růže, exotické liči i různý byliny. A navíc lehounký minerální závan. V ovocně-kořenité, vlastně identické chuti, byl tento Tramín kořenný nasládlý, hodně zakulacený, jen s malou jiskřičkou (ale byla tam) pikantnosti v závěru. A právě na patře jste mohli zaznamenat příjemnou dochuť sladkého grepu a sušené citrusové kůry. Hezké víno, ale řekl bych - jen s mírou!

Nasládlou alsaskou chuť jsme na závěr spláchli sektem Geisweiler Monopole Rosé Brut. Suchý, ovocitý a nekomplikovaný sekt, dobře pitelný s velmi jemným perlením. Příjemný a osvěžující závěr - v tomto případě nebyla cena tak dramatická!

Celkově působila alsaská vína ze základní řady vinařství Louis Sipp trošku nevýrazným, nicméně solidním dojmem. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat více nearomatických odrůd. Tím spíše, že právě ta aromatická měla nejméně příznivý poměr cena/výkon.

Takto vína hodnotil velmi oslabený „vrcholový tým“:

Louis Sipp Pinot Gris - 9 bodů (z 10 možných), Louis Sipp Riesling - 8,8 b., Louis Sipp Pinot Blanc - 8,7 b., Louis Sipp Muscat - 8,5 b., Louis Sipp Gewurztraminer a Louis Sipp Auxerrois - 8,4 b., Louis Sipp Sylvaner - 8,2 b., Geisweiler Monopole Rosé Brut - 7,9 b. a Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut - 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist